de waarde van een bejaarde

De vergrijzing neemt toe; er komen steeds meer ouderen en er is steeds minder geld om voor hen te zorgen. In sommige culturen hebben ouderen een belangrijke rol en/of status binnen de gemeenschap. Hoe ouder hoe wijzer is daar de gedachte; je kijkt tegen zo iemand op als jongere. In Nederland is dat niet automatisch zo.

Ik richt mij in mijn project op mensen die in een woon/zorginstelling leven. Door middel van intieme (video)portretten laat ik de uniekheid van het individu zien.

De videowall gepresenteerd in het gebouw zelf laat zien: ‘dit zijn de bewoners van ons pand’. Hetzelfde project krijgt in een andere omgeving een andere betekenis: het zegt dan iets over hoe wij omgaan met bejaarden.

Bejaarden zijn vaak zorgbehoevende mensen, maar ook unieke individuen, ieder met een eigen verhaal en allemaal met een rijke geschiedenis: ‘de waarde van een bejaarde’.

Dit project heb ik onder de titel “Zilverheem”, als concept gepresenteerd tijdens de eindexamen expositie van Academie Minerva. Een project waarvoor ik een nominatie voor de Tent Academy Awards heb ontvangen.

00
01
02
03
03a
04
05
06